Wat is Fucoxanthine?

Fucoxanthine is een oranje carotenoïde die een essentiële rol speelt bij fotosynthese. Het is de belangrijkste carotenoïde in bruin zeewier en diatomeeën en beschermt, net als andere carotenoïden, de algen tegen oxidatieve stress. Studies bij mensen hebben aangetoond dat fucoxanthine bijdraagt aan een gezond metabolisme, glucoseregulatie, kan helpen bij het verminderen van visceraal vet en een gezonde leverfunctie bevordert. Fucoxanthin is een veilig ingrediënt dat al jaren in de VS en Azië wordt geconsumeerd en verkocht. Het is een hoofdbestanddeel van Aziatische diëten in de vorm van bruin zeewier en wordt ook verkocht in de vorm van concentraten en extracten.

Wat is Astaxanthine?

Astaxanthine is een rood pigment dat verantwoordelijk is voor de roze tot rode kleur van zalm en garnalen. In de natuur is de belangrijkste bron van natuurlijke astaxanthine de groene microalg Haematococcus pluvialis. Het molecuul is een krachtige antioxidant met een grotere capaciteit dan andere antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E of bètacaroteen. Astaxanthine is goedgekeurd voor menselijke consumptie en erkend als veilig voor voedsel- en dranktoepassingen door de voedselveiligheidsautoriteiten in zowel de EU als de VS. Als antioxidant draagt ​​het bij tot vermindering van oxidatieve stress en het is aangetoond dat het de immuunrespons verbetert. Als carotenoïde fungeert het als een lichtfilter dat beschermt tegen UV-straling en het ruimt vrije radicalen op die worden gegenereerd door blootstelling aan het milieu. Studies hebben aangetoond dat het de huidconditie verbetert en tekenen van veroudering vermindert.

Het wordt gebruikt in de sportgeneeskunde vanwege zijn vermogen om het lipidenmetabolisme ten opzichte van glucose te bevorderen en om de oxidatieve stress, die door inspanning wordt veroorzaakt, te absorberen. Bovendien vertoont astaxanthine een hoge ontstekingsremmende werking en is er aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de insulinegevoeligheid voor diabetes type II. Heeft ook potentieel aangetoond in cardiovasculaire gezondheid tijdens in-vivo-onderzoek.

Wat zijn algen?

Het woord alg (ook wel wier genoemd) is een verzamelnaam voor een aantal verder weinig verwante groepen. Het zijn meestal eenvoudige organismen. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze lichtenergie via fotosynthese gebruiken om koolhydraten te verkrijgen en zuurstof te produceren. Algen zijn eencellig (voornamelijk microalgen) of ze bestaan uit meercellige structuren (voornamelijk macroalgen en wieren). Daarnaast, bizar maar waar, zijn algen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de zuurstof in onze atmosfeer!

Welke eigenschappen hebben algen?

Alle energie die wordt verkregen uit de fotosynthese wordt optimaal benut, doordat algen geen structuren hebben van hogere planten, zoals wortels en stengels. Algen zetten een aanzienlijk deel van hun energie om in voor mensen gezonde inhoudsstoffen. Algen groeien exponentieel, zolang de groeifactoren optimaal zijn. Met andere woorden: de groei is gelijk aan de eigen omvang. Hoe groter in aantal, hoe sneller de groei.

Wat wordt er geschreven over algen?

Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar en geschreven over 'onze' algen en hun werking. Het voedingscentrum schrijft bijvoorbeeld op hun site:

"Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. De teelt van zeewier en algen belast het milieu weinig: er is nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof voor nodig."

In een rapport (report 662) van Wageningen UR uit 2013 staat op bladzijde 42:

"Aphanizomenon flos-aquae (blauwgroene alg), Spirulina (blauwgroene alg) en Chlorella (groene alg) zijn de meest prominente eiwitrijke algen, die commercieel worden geproduceerd. Blauwgroene algen (ook cyanobacteriën genoemd) zijn micro-organismen, vanwege hun eenvoudige cellulaire structuur. Sommige Aphanizomenon en Spirulina zijn toxisch (Alam et al., 1973; Gentile en Maloney, 1969; Pereira et al., 2000). De voor consumptie gekweekte stammen bevatten echter geen toxinen. In tegenstelling tot Spirulina kan Aphanizomenon flos-aquae stikstof fixeren. Afgezien van hun hoog eiwitinhoud, gezondheidsbevorderende eigenschappen worden toegeschreven aan blauw-groene algen, zoals de aanvoer van onverzadigde vetzuren, stimulatie van het immuunsysteem en bescherming tegen kanker (Nichols en Wood, 1968; Schwartz et al., 1988)."

Wat zijn kenmerken van Aphanizomenon flos-aquae?

Aphanizomenon flos-aquae, kortweg AFA of BGA (Blue Green Algae) genoemd, is een cyanobacterie die wereldwijd op veel plaatsen voorkomt. Zo komt de AFA-alg in Nederlandse meren en de Baltische Zee voor. Er zijn vele tientallen “stammen” AFA, waaronder ook giftige. Een bekende stam groeit in het Upper Klamath meer in Oregon, op zo’n 1400 meter hoogte. Sinds de jaren tachtig wordt de alg gedurende de twee bloeiperioden uit het Upper Klamath meer geschept en verwerkt tot voedingssupplementen. AFA bevat een zeer grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, proteïnen, omega 3 en andere essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Die na verwerking ook nog eens heel makkelijk door ons lichaam worden opgenomen!

Wat maakt Napurin bijzonder?
  • Het team van Napurin heeft een schat aan kennis en ervaring in huis over de Nederlandse glastuinbouw. We weten hoe we planten optimaal moeten laten groeien. Daarbij integreren we verschillende technieken van Vertical Farming, waardoor er veel gekweekt kan worden op een relatief klein oppervlak.
  • Het kweken doen we in eigen beheer en met een minimale ecologische footprint. We zijn onafhankelijk en zitten constant met onze neus op de gewassen, zodat we zeker weten dat een 100% zuiver en veilig product groeit. Hygiëne en kwaliteitszorg zijn voor ons leidend in de opzet van het teeltprotocol en de gebruikte techniek. 
  • Eigenaar Jan Barendse is sinds 2008 bezig met het onderzoek naar de AFA alg en het effect op ons welzijn. Niet alleen dat van ons lichaam en geest, maar ook de gezondheid van onze planeet. Algen kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in natuurlijke energiewinning (biobrandstof) en een vervanging worden voor chemische gewasbestrijding. Jan wordt ook wel ‘Mister Alg’ genoemd. Zijn passie en zoektocht naar perfectie zijn grenzeloos.

Het resultaat is dat de producten van Napurin groeien onder maximale controle, mega-gezond zijn en een minimale ecologische footprint hebben. Kortom: vitaal zonder zorgen!

Is AFA van Napurin al te koop?

Napurin heeft op dit moment nog geen leverbare producten. Verwacht wordt dat eind 2021 100% zuivere Aphanizomenon flos-aquae (AFA) beschikbaar is voor verkoop.

Wilt u op de hoogte gehouden worden of heeft u vragen? Laat het ons even weten! Dat kan via het contactformulier of door een mail te sturen aan info@napurin.nl.

Kan ik partner worden in Napurin?

Wij hebben AFA laten groeien. Letterlijk en figuurlijk. Heeft u interesse om mee te doen of wilt u meer weten over onze plannen en bedrijfsvoering? Neem gerust contact met ons op. Samen groei je sneller!

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

“Uw voeding is uw medicijn, uw medicijn is uw voeding” (Hippocrates)